Saint Gregory – a legjobbak között

Ősztől tavaszig a kabát határozza meg az utcaképet, ami Magyarországon hagyományosan sötét – legalábbis ami a színeket illeti. Márpedig ezen lehet és érdemes változtatni.


A Playboy 2018/12. számában megjelent írásom.

A kabátról nagy általánosságban elmondható, hogy egy férfi életének meghatározó részének kellene/illene lennie. A gyakorlatban sajnos igen mostohán bánunk velük, hiszen esetükben elsősorban a funkció és a praktikum alapján választ a férfiak döntő többsége. Ez még nem is lenne akkora baj, ha közben nem veszne el, pontosabban szorulna a lista végére a megjelenés fontossága. Télen egyfajta sí- és túranemzetté alakulunk át: az utcaképet teljesen ellepik a sportkabátok, teljességgel kiszorítva ezzel az eleganciát és a jóízlést. A rohanó világ, a casual öltözködés terjedése és az autóban töltött idő megnövekedett mennyisége összességében azt eredményezik, hogy a klasszikus értelemben vett elegancia a kihalás közelébe került. Ez már csak azért is rossz, mivel egy ízlésesen megválasztott és jól kombinálható télikabát a legfontosabb társunk az őszi és téli hónapokban.

Természetesen a kabátválasztást nagyban meghatározza egy férfi mindennapi életének rutinja, öltözködési stílusa, pozíciója és életvitele. A kabát szabása, hossza, anyaga és karaktere kihangsúlyozza a megjelenésünket, tehát érdemes figyelnünk rá, mikor, mit, mivel és hogyan viselünk. Legyen egy tollkabát, egy steppelt dzseki vagy egy kétsoros kasmír szövetkabát, a lényeg, hogy öltözékünkkel harmonizáljon és természetesen betöltse a funkcióját. Minden férfi kerül olyan élethelyzetbe, amikor a szövetkabát megkerülhetetlen és elengedhetetlen, ezért különösen fontos, hogy egy jól kombinálható és szívesen viselt darab ott lógjon a gardróbban, bevetésre készen. Ennek lehetnek bélelt verziói is, ez mindenkinek a saját hőérzetére van bízva, illetve arra, hogy a réteges vagy a szimpla öltözködés híve. Egy biztos: egy kozmopolita playboy téli ruhatárának megkerülhetetlen és ikonikus darabja egy jól megválasztott szövetkabát, hiszen ha stílus van, minden van.

 A férfiöltözködést a hagyományok és nem a pillanatnyi divat határozza meg.

Chesterfield 

A legelegánsabb férfikabát – ami egy hosszított zakóra emlékeztet – kiváló választás farmerhez, szövetnadrághoz és természetesen öltönyhöz egyaránt. Klasszikusan egyenes szabású, finoman követi a testünk vonalát, az egysoros verziója modernebb felfogású, kétsoros kivitelben klasszikusabb hangulatot kölcsönöz viselőjének. Anyaga lehet gyapjú, kasmír, teveszőr, de az ínyenceknek akár vikunyából is elkészíti egy úriszabó. A Chesterfield kombinálhatósága nagyon széles spektrumon mozog, ugyanakkor készülnek belőle erős színű, markáns mintájú (csíkos, rácsos) darabok is. Nyugodtan lehet ingre felvéve viselni, de egy pulóverrel, vagy akár egy gombolható kardigánnal is kiváló lesz az összkép. Ez az a kabát, ami kortól és öltözködési stílustól függetlenül a városi öltözködés egyik, ha nem a legemblematikusabb darabja.

Viselési szabályok 

A szövetkabátok viselésének is vannak szabályai. Napközben inkább a világos, drapp, teveszínű kabátokat, estefele pedig a sötétkéket, feketét és mélyszürkét preferáljuk. Öltönyhöz ne viseljünk rövidállású szövetka- bátot, sem casual kabátokat, adjuk meg a módját: engedjünk teret az egy- vagy kétsoros, térdig érő szövetkabátoknak! A zakó alja és ujja se látszódjon ki a kabát alól és érdemes figyelni a zakó és a kabát színének harmóniájára is. Ezeknek nem muszáj hasonló színűeknek lenniük – lehetnek akár tudatosan eltérőek –, de fontos a stílusbiztonság, mert könnyen egy „divatkarambol” áldozatai lehetünk. A klasszikus kabátoknak nevük van, ez egy nagyon szép tradíció: Chesterfield, Ulster, Machintosh vagy Polo. Ez nagyon jól mutatja, hogy a férfiöltözködést a hagyományok és nem a pillanatnyi divat határozza meg. Gyakran elfelejtik a férfiak – pedig fontos –, hogy kabátot sosem ingre, hanem zakóra vagy pulóverrel próbálunk. Kiemelten fontos, hogy az kövesse a testet, de ne feszüljön szét rajtunk, mert úgy nem less komfortos és a legkevésbé sem elegáns. H

Your Cart