A cipőápolás művészete

Van aki minden percét imádja, mások időpocsékolásnak tartják és vannak, akik szinte tudomást sem hajlandóak venni róla. Személy szerint, én ezt egy rendkívül férfias tevékenységnek és hosszútávú befektetésnek gondolom, ami jobb híján, apáról fiúra öröklődik.

A legtöbb férfi boldog és izgatott, amikor először, az új szerzemény a lábára kerül és megteszi vele az első megfontolt lépéseket, a bejáratás óvatos léptein át. Figyeljük, pásztázzuk és megfeszülve nézzük, hogy a hőn áhított darab, milyen szépen siklik Budapest utcáin, és amint egy kis kosz vagy por kerül újdonsült bajtársunkra, azonnal letöröljük – akár még csupasz kézzel is – nehogy méltatlan helyzetbe hozzuk ezzel az újdonsült kedvencünket
Ám, ahogy telik-múlik az idő, szépen lassan elhanyagoljuk, már nem baj, ha rálépnek, vagy éppen lerúgjuk az orrát, mert úgy masírozunk benne, mint egy slendrián katonatiszt. Ez már csak pusztán egy újabb „harci seb” a sok közül és már csak egy szolid hümmögés kíséretében vesszük tudomásul, hogy az anno vágyott darab elindul az amortizáció fénysebes útján. De ennek a történetnek, nem muszáj így véget érnie és ehhez nyújtok most segítő kezet, egy-két hasznos tanács formájában, amit a magyar utcaképet elnézve, erősen indokoltnak és szükségszerűnek tartok.

A cipőtisztítás alapjai

A cipőtisztitás, mindig egy száraz és sámfa nélküli cipővel kezdődik. Ezután a kosz mértékétől függően, sárkefe használata szükséges, hogy megszabadítsuk kedvencünket a portól illetve az egyéb szennyeződésektől. Következő folyamat az ápolás, amit vagy egy textil darabbal vagy külön, erre a célra használt bekenő kefével tudunk felvinni a bőrre. Különböző színű cipőkhöz, különböző színű kefék és ápolószerek dukálnak. Nem célszerű egy fekete bekenőkefével nekiveselkedni, egy barna lábbelinek a fényezéséhez, kivéve, ha ’antikolni’ szeretnénk kedvencünket, akkor hadd szóljon a rock ’n’ roll. Ezután, érdemes hagyni egy kis időt az ápoló krémeknek, hogy hadd végezzék a dolgukat és csak 20-30 perc múlva elkezdeni a befejező műveletet, mikorra már beszívta magába bőr a szükséges ….. A ’finiseléshez’, a legjobb barát, egy műszálas harisnya, ugyanis kiválóan ’beleégeti’ a bőrbe a pasztát, ami nemcsak ápolja és színt ad neki, hanem valódi védelmet is nyújt, az időjárás viszontagságai ellen.
A végső fényezéshez érdemes egy pár cseppnyi vizet és speciális waxot használni, de ez már csak egyéni preferencia kérdése, hogy kinek mennyire fontos a ragyogás mértéke.

„A legtöbb férfi boldog és izgatott, amikor először, az új szerzemény a lábára kerül és megteszi vele az első megfontolt lépéseket, a bejáratás óvatos léptein át.”

Sarok és sámfa

A gyakorlati praktikák következő állomása, a cipősarok ápolása. Amikor eljön az mitikus pillanat, mintha, azt éreznénk, hogy csípő ficamosok és csámpások lennénk egyszerre és közben határozottan megvagyunk győződve az ellenkezőjéről, na akkor elérkezett az idő, hogy meg kell sarkalltatni és vagy talpaltatni kedvenc darabunkat, ami szintén egy hosszútávú és célszerű befektetés.

A sámfa kérdése, nem kérdés, egyenesen kötelező. Egy minőségi cédrusból készült darab, nem összekeverendő a műanyag instant csodákkal, a trendi rugós darabokkal vagy éppen, a Nemzeti Sport éppen aktuális számával.
Ahogy levesszük a lábunkról a cipőt, egyből helyezzük bele a sámfát, hiszen nedvesség tartalma van a bőrnek és ezt a fa tökéletesen magába szívja illetve tartást ad a bőrnek és csak ezután tud elkezdeni pihenni a kedvencünk. 24 óráig minimum pihentetünk egy cipőt és csak utána küldjük ismét „csatába”.

Higiénia és igényesség

Kiemelten fontos tisztában lennünk a fiziológiai adottságainkkal. Akinek jobban izzad a lába, érdemes különféle lábillatosítót vagy illatgolyót beszereznie, ami megkönnyíti saját magának és a környezetének is az életet. Nem egy üdítő pillanat, amikor le kell venni a cipőnket, és már előre rettegünk a reakcióktól, mert a lábszagunknak olyan ereje van, hogy az indiánok nyilat mérgeznének vele.

Végezetül, az alábbiakat érdemes megfontolni, ha valóban igényesek vagyunk a cipővásárlásnál, akkor a tisztításnál és az ápolásnál is törekedjünk erre. Mert nincsen kiábrándítóbb pillanat, mint egy magas minőségű lábbeli egy sikeres férfin, akinek a cipője elárulja a valód igény szintjét.
Érdemes hétvégenként rászánni az időt – attól függően kinek mekkora a cipőparkja -, hogy rendbe tegyük a kedvenceinket, mert meghálálják a törődést. A cipőtisztítás egy szakma, amit egy délután alatt meg lehet tanulni felhasználói szinten viszont a gyakorlati műveletek, precíz és rutinszerű alkalmazásához időre van szükség.
Őszintén kívánom, hogy a cipőápolás egy kellemes program, ne pedig nyűg legyen.

Your Cart